Urmatoarea gentuta va fi penru lateralul portbagajului unei biciclete de oras.
vineri, 19 noiembrie 2010
custom leather bag "the sister"
Urmatoarea gentuta va fi penru lateralul portbagajului unei biciclete de oras.
joi, 18 noiembrie 2010
Campagnolo Nuovo Record f/r derailleur
Schimbatorul spate avea si cateva bile negre; paralelogramul nu era optim pentru a schimba vitezele..lui Nuovo Record nu ii plac pinioanele mici, nu schimba precis pe ultimul pinion si asta a fost si motivul pentru care au fost pierdute multe curse pe vremea aceea, rata sa sara pe ultimul pinion la momentul potrivit.
Schimbatorul spate a fost criticat ca fiind unul ce schimba pinioanele destul de slab, dar asa de bine construit incat va schimba la fel de slab toata viata.
In istoria schimbatoarelor, Nuovo Record ocupa totusi un rol important, fiind primul schimbator care astabilit aluminiul ca fiind materialul ales.
Pentru mine este unul din cele ce au schimbat lumea curselor.
Eu am primit un set si le-am desfacut si curatat, vor servi constiincioase in post pe tandemul de curse ce se va naste curand. Exemplul de fata, anul de fabricatie 1974, la mijlocul vietii lui Nuovo care a incetat din productie la jumatea anilor 80.
- data introducerii modelului : 1967
- Italia
-greutate 205 g
-gravat 'PAT.74'
-latimea lantului 3/32
-material aluminiu
Brooks B66 la reparat
Shimano Dura Ace crank
angrenajul va ajunge pe mult visatul cadru colnago carbon al lui Balzavan care munceste din greu in fiecare ziulica la nea Gelu si in fiecare zi viseaza la o bicicleta mai tare mai noua, mai brici,mai usoara,mai fast,mai subtire...eh cu subtirele s-a cam dus decand a trecut la cadre de al carb:)oricum, asta a fost plata mea ca nu i-am dat setul de pe redbull la schimb cu setul de pe gazelle modano inainte sa mi-o fure.
miercuri, 17 noiembrie 2010
luni, 8 noiembrie 2010
Use what ya got! It's gonna be a Rat!
Cineva mi-a donat un cadru italian de semicursiera pe roti de 26, sau cel putin asta avea cand a ajuns la mine. Eu n-am pastrat nimic decat cadrul, iar pe el am pus.... orice am avut sa iasa o bicicleta single speed din ce piese amestecate vechi si vai mama lor mai aveam prin atelier.
O astfel de lucrare din scrap metal ajunge a se finaliza tot cu un rat-bike...si parca totul vrea sa fie mai rat...functional, dar al dracu de urat!
Butucul spate din '64 forjat, cu filet pentru caseta de 3 pinioane clasice a primit un freewheel de 18 dinti nou nout care se pupa bine cu foaia de 42 ramasa din angrenajul obosit pe care il avea bicicleta, a carui foaie mare a pierit intr-un razboi cu flexul.
Gazelle Triathlon Trophy FIXED
Imi plac olandezele! Imi plac bicicletele de oras, iar olandezii sunt cei mai buni in asta. Dar dintre toti, un producator de biciclete olandeze mi-a atras cel mai mult atentia si de Gazelle m-am indragostit instant.
La inceput am fost impresionat de veritabilele biciclete de oras olandeze, Gazelle sunt gratioase si suple, flexibile si rezistente, iar cadrele din otel au o lucratura perfecta de la unghiuri pana la mufe si vopsea. Intre timp am dat peste un cadru de triatlon Gazelle, o frumusete. Un cadru de curse din '86-'88 cu o forma si niste unghiuri tare speciale. Are teava orizontala putin indoita, insa nu accidental.
Indoitura nu era de la un sac de cartofi carat pe bicicleta, folosea la ceva, si anume la rigidizare. Pentru anumite marimi de cadru ( lungime si inaltime) unghiurile nu se pot micsora pentru a face bicicleta mai rigida, in schimb cu teava orizontala indoita se obtineau niste unghiuri mai mici la gatul furcii si la pedalier, in tip ce inaltimea si lungimea ar fi putut ramane aceleasi. Cadrele de contratimp aratau un pic mai sifonate de atat deoarece in acelasi timp cu micsorarea unghiurilor, constructorii se gandeau si la a aduce roata din spate mai sub sa pentru un raspuns mai prompt, asadar se indoia si teava de sub sa. Chiar si pe acest cadru se poate observa distanta mica dintre roata spate si teava de sub sa.
Cadrul de gazelle a ajuns o fixie de toata frumusetea. Si nu orice fixie ci una cu un ghidon foarte scurt, poate cel mai scurt!
Radeam la un moment dat si ma gandeam cu ar fi sa ai in loc de ghidon doua cioate de lemn. Fara manete de frane fara nimic.
Vroiam cea mai simpla bicicleta posibila, sa nici nu simti ca esti pe ea, sa te sui si sa mergi natural, fara sa simti ca iti treuie ceva in plus, un aparat de mers si atat! Nu tu viteze nu tu manete, butoane reglaje, zanganeli.
Gazelle e dintr-o bucata! Nu are ce sa se deregleze, sa scartaie sau sa joace, e totul compact ,se simte ca atare si chiar si fara frane, isi face treaba de minune.
Pipa 3T Mutant, butuci Novatec, cercuri Taurus, sa san Marco, cauciucuri Rubena, cadrul pe teaza Reynolds 531.
Cadrul se lauda cu o inscriptie imediat sub sigla Reynolds: "Origineel Gazelle handwerk" care spune totul despre dumneaei.
- Pegas - facelift -
N-a durat mult si uite ca a venit si un Pegas la noi pe raion. Saracul era uscat uscat, un fel de fier pe fier cand a fost adus.Plangea, scartaia, rotile erau 8. In mare fiind intr-o stare cat de cat buna pentru ca nu a fost folosit asa mult. Vopseaua originala inca isi face treaba iar conurile si coroanele sunt neatinse, asadar un pic de vaselina will do.
Un porbagaj de semicursiera mai vechi construit pentru un cadru de pe roti de 26 a fost modificat pentru marimile Pegasului, urechile de prindere taiate si polizate apoi gaurite pentru noua dimensiune de cadru.
Am schimbat un pic si unghiul portbagajului astfel incat acesta va sta orizontal, tangential la roata.
Ticsit de vaselina, curatat, cu aripile vopsite, cauciucuri noi ca din fabrica, acum cu felinare fata-spate si un ghidon nou, Pegas simte cu adevarat o schimbare, asteapta cu nerabdare sa fie alergat ca in copilarie.